september 30, 2022 4 min läsning

Är du redo för hösten? 

Vi närmar oss nu ett frostbitet landskap målat i röda, bruna och gula nyanser. Denna säsongs vackra färger, eller ”ruska” som vi kallar det i Finland, är fortfarande en perfekt tid att spendera utomhus. Se bara till att du är helt förberedd för alla olika slags utomhusaktiviteter. Här kommer några snabba tips och råd från oss!

 

Camping

Funderar du på att campa under stjärnorna? Låt dig inte skrämmas av den svala temperaturen, det finns fortfarande möjlighet att njuta av naturen. Se bara till att vara förberedd, oavsett om du är en erfaren bushcrafter eller nybörjare på camping finns det några saker att tänka på.

Bushcraft nivå – En bra regel för dig som är erfaren campare är att komma ihåg att ta med sig de fem C:na för överlevnad (som experten Dave Canterbury uppfann). De fem C:na är cutting tools (skärverktyg), cover (skydd), combustion (förbränning), container (behållare) and cordages (rep). Alla som försöker sig på bushcraft bör ha baskunskap om hur man skaffar eld, vatten, skydd och mat. 

Nybörjarnivå – Att komma bort från storstaden och istället komma ut i naturen är verkligen uppfriskande för både sinne, kropp och själ. Men du är faktiskt ute i vildmarken, så se till att du är beredd på oväntade utmaningar. Därför är det viktigt att du packar rätt saker. Nedan hittar du en lista över vad vi rekommenderar för dig att ta med som är nybörjare på att campa:

 • Tält.
 • Kläder efter väder (regn, sol, vind och kyla).
 • Knivfickkniv och eller mindre yxa som du kan bära.
 • Sovsäck och liggunderlag.
 • Stormkök, mugg, eldstål, bestick.
 • Vatten, mat, snacks (nötter, torkad frukt osv).
 • Ficklampa, batterier, power bank.
 • Första hjälpen-kit.


Matlagning ute i naturen

Finns det något bättre än att både börja och avsluta dagen med en måltid ute i vår vackra natur? Inte om du frågar oss på Roselli! Med rättredskap och med några få färska råvaror får du enkelt ihop en lättlagad och utsökt måltid ute i det fria. 


Så vad kan vi då laga denna höst? Beroende på vart man är i världen så kan man ofta lyckas få tag på några kantareller om inte snön har hunnit lägga sig på marken. Packa med dig grilltillbehör, några få ingredienser och självklart en vasskniv. Ge dig sen ut i skogen för att finna dig lite kantareller.


Rosellis kantarelltoast:

 • 4 stycken toastmackor eller annat valfritt ljust bröd.
 • 1 st schalottenlök.
 • 0,5 dl grädde.
 • 1 näve riven parmesan.
 • 2 nävar valfri färska kantareller.
 • Persilja.
 • En klick smör eller olja att steka i. 
 • Salt och peppar.
 • Matlagningsutrustning såsom skål, grilltillbehör och en vasskniv

 
Gör såhär: 

 1. Stek svampen i olja eller smör i en stekpanna tills svampens vätska har försvunnit och svampen har fått lite färg. Lägg i lök, stek gyllenbrun tillsammans med svampen och häll sedan på grädde. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar.
 2. Grilla brödet över glödbädden. Gärna med grillgaller för en extra god grillsmak.
 3. Fördela svampen på brödskivorna och strö över riven parmesanost och persilja, servera direkt.


Rosellis rekommenderade knivar och tillbehör för utomhuslagning: 


Höstvandring

Hösten är perfekt för långa vandringar på grund av svalare temperatur och myggor som försvinner. Få ut det mesta av hösten genom att upptäcka olika stigar och natur där du bor eller på någonstans i världen där du aldrig varit förr.

Vi har bett några av våra Roselli-ambassadörer att dela med sig av deras smultronställen för den optimala vandringen. 

Taylan Honeycutt – USA

Grundy Forest Day Loop, en vandring som alltid haft en stor plats i Taylans hjärta och är enligt honom den perfekta vandringsleden. Här finner du vackra bäckar och vattenfall, 400 år gamla Hemlock-träd,kaskader ochkanjoner, stenöverhäng och torn, vackra blommor och fullt med djurliv. Den här leden är en del avFiery Gizzard-leden som är en vacker 13 mils lång led som fick utmärkelsen i många kända backpackertidningar och deras topp 25 bästa leder i landet.

Denna vackra stig ligger iTracy City Tennessee och är en del avSouth Cumberland State Park. 

 

Pedro Sariñana – Mexico City 

Vulkanen Iztaccihuatl i Mexico City är det tredje högsta berget i Mexico, med sin topp på 5 230 meter över havet är den en utav Pedros absoluta favoritplats för vandring i Mexico. Är du inte van vid höga höjder och branta stigar kan vissacklimatiseringvara på sin plats innan du börjar. Om du inte känner för att klättra till toppen, så ligger bergetIzta-Popoäven inne i nationalparken som också är en otrolig plats att vandra genom täta tallskogar eller campa under en stjärnklar himmel.

Men enligt Pedro är det helt klart värt att våga sig hela vägen upp till toppen – inte bara på grund av den fysiska utmaning, utan även för att utsikten du får uppleva är fantastisk! Du kan se de flesta av Mexikos stora toppar och du får även gå igenom glaciärer och klippformationer.

 

 

Pedros "must-haves" för en lyckad vandring: 


Harmoniskt friskt morgonfiske 

Det finns inget som en tidig höstmorgon vid sjön. När det enda du hör är kvittrande fåglar, den friska vinden som går genom träden och det dova ljudet av vågor som sköljer mot kusten. När du har fångat en fisk är det några saker du behöver tänka på;

Se till att förvara din fångst på en kall plats tills du är redo att förbereda den. Det första du behöver göra är att filea fisken, det vill säga att separera köttet från fisken, utan benen. För att kunna göra det kan du använda vår lilla eller stora fiskkniv. De är avsedda att hantera och filea fisk, men fungerar också bra till andra köksuppgifter.Vad är din planer för hösten? Om du är ute i naturen med din Roselli, glöm inte att tagga #oneknifeforlife för att dela med dig av dina höstäventyr på sociala medier.

Utforska Rosellis höstutrustning >