september 14, 2021 4 min läsning

Hur använder jag min jaktkniv?

När du införskaffat din jaktkniv från Roselli, hur använder du den väl ute i vildmarken? Vi är övertygade om att du som jägare vet hur du ska hantera vilt och ta hand om dina redskap. Men som experter på våra egna knivar och deras förmågor skulle vi vilja dela med oss av lite snabb kunskap som kan komma till nytta under jaktsäsongen.


1. Att passa vilt

Att passa är, för den som inte vet, att ta bort de inre organen på ett vilt byte så snart som möjligt för att bevara köttet. Eftersom det måste göras snabbt och ute på fältet är det viktigt att du har en skarp jaktkniv till hands. Eftersom våra jaktknivar, i både UHC (Ultra High Carbon) och kolstål, är särskilt utformade för uppgiften att skära igenom huden och buken, kan du göra det snabbt och enkelt.

 

Det finns olika sätt att passa ett vilt byte och en del föredrar att skära upp bröstkorgen för att komma åt insidan. För att kunna göra detta hugger de flesta kniven rakt igenom revbenen i mitten för att kunna böja och komma åt tarmarna där inne. Resultatet är att knivbladet tar rejält med stryk eftersom det huggs in i hårt material. Detta kommer att påverka knivens skärpa oavsett vilken typ av stål bladet är tillverkat av — till detta rekommenderar vi att man använder en av våra  jaktknivar ur vår kolstålskollektion som tål mera. 

 Den här metoden används trots det för att den är enklare för många jägare att hantera. Men kom ihåg, att gå igenom en bröstkorg är inte vad en jaktkniv med hög kolhalt är gjord för, vilket resulterar i möjlig deformation eller ett flisat blad. För att fixa en flisning måste du slipa en ny kant, som du skulle göra med alla typer av knivar som har en skadad kant. Om du inte är säker på hur du gör, se vår guide här eller skicka din kniv till oss för underhåll- och slipservice.

 

Om du vill undvika detta kan du istället skära längs mittlinjen från botten av bröstbenet till en punkt nära pungen eller bröstkorgen när du använder en kolstålskniv. Utan att riskera att skada din kniv kan du sedan sätta in hela handen i öppningen strax under bröstbenet.


2. Att flå vilt

När du är klar med att passa är det dags att flå bytet och separera skinnet från muskulaturen och köttet. Våra UHC-stålsknivar är utmärkta att använda när du flår tack vare deras långvariga skärpa. Processen blir mer effektiv då du slipper lägga ner onödig tid på att slipa din kniv. Tack vare deras skärpa får du också ett rent snitt.

 

Vilken typ av modell du vill använda för detta handlar i slutändan om ens personliga preferens. Men vår jaktkniv av UHC- stål är den som används och rekommenderas mest av jägare när de flått stort vilt som älg, björn eller vildsvin. Knivbladets form är optimal för den här uppgiften, och UHC-stålets skärpa ser till att du utför ett detaljerat arbete utan att använda för mycket kraft.

  

Roselli UHC jaktkniv används för att flå viltdjur

 

När man flår ett vilt byte är det viktigt att ha en riktigt vass kniv för att kunna skilja päls och skinn från köttet. En vass kniv gör mjuka och exakta snitt, vilket är vad du behöver när du passar, flår och hanterar ditt byte. Om du använder en kniv som är slö och av låg kvalitet kan du riva upp köttet och även missa att få allt kött från benet.

Hela processen av att använda en vass och hållbar kniv, handlar också om hygien. När du flår ditt byte vill du inte att kniven ska ha kontakt med köttet. Du vill skära mellan pälsen och köttet, eftersom det kan finnas risk för bakteriekontaminering om du skär in ett sår i köttet medan du flår.


3. Att slakta vilt

När du väl har hängt upp ditt byte är det dags att slakta och dela upp djuret i hanterbara delar. En del kanske föredrar att använda en slaktkniv, eller till och med tre olika, medan de delar och skär upp köttet till mindre delar. Men om du inte har en sådan tillhands kan din jaktkniv av UHC-stål utföra även denna uppgift.

 

Vilken jaktkniv bör jag välja?

Letar du efter din #oneknifeforlife? Både våra UHC-stålsknivar (Ultra High Carbon)och våra kolstålsknivar är gjorda för att användas av jägare så du kan vara säker att lita på din Roselli vått och torrt. Våra mest populära modeller när det kommer till jakt, och de modeller som jägare har rekommenderat andra att använda är:

 

 

Om du har några frågor, funderingar eller behöver personlig rådgivning kring ditt köp, tveka inte att kontakta oss på info@roselli.fi. Kom ihåg, säkerheten först och se till att njuta av naturen under jaktsäsongen!

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)