Knivbladet

Knivbladet

Om du väljer en Rosellikniv är det troligt att du uppskattar en vass kniv som håller under lång tid. Med rätt skötsel kan ditt knivblad vara med dig livet ut. Kanske ännu längre.


Rengöring / Skötsel

Kolstål kan vara känsligt för fukt och frätande miljöer. Ha för vana att rengöra din kniv med skonsam tvål och skölj noga med vatten.

Ta försiktigt bort eventuell smuts från bladet. Starka rengöringsprodukter kommer att skada knivbladet, liksom diskmaskiner. Torka knivbladet med en mjuk trasa, olja in och förvara sedan det torrt.


Slipning

För att behålla din kniv vass finns två metoder: Du kan bryna eller slipa. Bryna är det du kommer att göra oftast. Vid normal användning blir eggen på en kniv något böjd (se bild 2). Åtgärden är då att bryna eller ‘räta ut eggen’ till sitt ursprungliga läge (se bild 1). Med tiden kan kniveggen bli så trubbig att bladet måste slipas om helt (se bild 3). Vi rekommenderar ett diamantbryne för att snabbt kunna få din kniv vass. Se vår video: hur du använder ett diamantbryne för att slipa din kniv eller se instruktionerna nedan.


När det gäller vårt UHC stål kan det på grund av stålets hårdhet kräva mer arbete och tid om du föredrar att använda andra verktyg än ett diamantbryne. Men det går självklart lika bra att använda ett annat slipverktyg. En slipsten kan t.ex göra jobbet, men det kommer som sagt att kräva lite mer ansträngning. Behöver du hjälp med slipning är du alltid välkommen att skicka din kniv eller yxa hit till vår verkstad. Beställ vår kostnadsfria slipservice här.


Se tips här hur du slipar din kniv
Handtaget

Handtaget
Din kniv eller yxa är behandlad med linfröolja när du köper den av oss. Detta förbättrar inte bara träets naturliga skönhet, utan skyddar även handtaget mot fukt och förhindrar sprickor som orsakas av t.ex. torrt klimat.

Efter ett tag kan du själv behöva bättra på skyddet. Applicera några droppar av vår linfröolja med en ren trasa. Låt oljan sjunka in innan du torkar med en ny ren trasa.

NOTERA! Brandfarligt material tillsammans med linfröolja kan självantända. Hanteras varsamt!


Se tips här hur du oljar in ditt handtag
Fodralet

Fodralet

Om du vill behålla ditt läderfodral välvårdat så länge som möjligt rekommenderar vi att du regelbundet använder lädervax eller någon naturlig olja. Applicera försiktigt smörjmedlet på fodralet och låt det torka innan du lägger tillbaka kniven.

Om du däremot vill att ditt fodral ska få det rustika och använda utseendet, fortsätt använda det som vanligt utan att olja in det. Lädret kommer då att utveckla sin naturliga patina med tiden.

Oavsett bör du alltid se till att smuts inte hamnar innanför fodralet, detta för att skydda knivbladet. Om fodralet blir blött, ta ut din kniv och låt fodralet torka i rumstemperatur.

Eftersom läder är ett naturmaterial kan det så småningom tappa spänsten runt handtaget. Detta kan korrigeras genom att placera en läderbit som en kil på insidan av fodralet.


Se hur du korrigerar fodralet här
Slipning & Bryning

Steg 1
Använd ett diamant-, stål- eller stenbryne. Börja med att finslipa bladet med mjuka cirkulära rörelser. Det är viktigt att hålla vinkeln fixerad i den ursprungliga bladvinkeln. Gör detta tills det finns en råegg på motsatt sida. Upprepa sedan samma procedur på andra sidan. Du har nu skapat en ny egg.

Steg 2

Nästa steg är att försiktigt dra slipverktyget mot dig, i en brantare vinkel än den första slipningen. Arbeta längs med hela bladets längd. Detta för att ta bort eventuella rester av råegg.

Step 3
För att vara säker på att din kniv är tillräckligt vass, repa försiktigt eggen mot din nagel. Gör detta med försiktighet. Du känner att kniven är vass om eggen fastnar längs med nageln. Om inte, upprepa ovan process.

Rosellis kostnadsfria slipservice

En Roselli är skapad för en livstid av äventyr. För att hålla din #oneknifeforlife i optimalt skick erbjuder vi kostnadsfri slipservice.

Skicka oss din kniv eller yxa och betala bara för frakten till och från Rosellifabriken. När du har beställt den kostnadsfria slipservicen får du en orderbekräftelse med all information du behöver.

Ingår i slipservicen: Slipning, reparation av trasig spets, flisning, skadad kniv-/yxegg och allmän polering.


Beställ din slipservice här!

  • Handgjorda

   Handgjorda i Finland

   Leverans

   DHL Express 2-4 dagar

   Garanti

   Livstidsgaranti

   Gravering

   Fri gravering

 • ×

  Välj land

  North America

  United States (USD)

  Don't see your country yet?

  Global Webshop (EUR)
  ×

  Välj land

  North America

  United States (USD)

  Don't see your country yet?

  Global Webshop (EUR)