Mannen

För de flesta av oss kan det vara en utmaning att hitta den bästa kniven. Att växa upp på landsbygden i Finland med sin familj runt gården - så blev det en verklighet för den unga Heimo Roselli. Och med fiske, jakt och snickeri som viktiga aspekter i det dagliga livet - kom Heimo att hata dåliga knivar.

Så han började tillverka sina egna och efter några år fick han verkligen till hantverket. Att hitta balansen mellan stålets hårdhet och flexibilitet, gjorde att han kunde slipa stålet så det höll en evighet.

Heimo blev besatt av processen och tillbringade de följande decennierna med att söka, studera och experimentera. Han blev en mästarmetallurgist, en expert på att producera stål av högsta möjliga kvalitet. Varumärket Roselli växte fram och fick sitt rykte för ovanlig hållbarhet, ett stål som var både hårdare och vassare än någonting annat.

Stålet

Och vad är då Heimos hemlighet? Svaret stavas UHC (Ultra High Carbon).

Heimo Rosellis år med raffinering av smidestekniker och studier av metaller ledde till en mycket speciell smältprocess och arbetsformel – som än idag är en hemlighet mellan Heimo och hans män på Rosellifabriken i Harmoinen. Rosellis stål har testats oberoende många gånger och är internationellt erkänt som det hårdaste stålet i alla moderna knivar – UHC stålet mäter cirka 62-63 HRC. Oöverträffad prestanda jämfört med många andra premiumknivmärken, var som helst i världen.

När man försöker uppnå extrem hårdhet i knivstål är det mycket troligt att metallen blir spröd vilket leder till att den lätt krossas. Heimo Roselli räknade ut en perfekt kombination av härdning och smältning, vilket gav en kniv som är mycket vass samtidigt som den är flexibel. Inte av tur utan genom år av hårt arbete. Han upptäckte den ultimata blandningen av råstål och kol, som går igenom den perfekta cykeln för uppvärmning och kylning, vilket reducerar metallkärnan till en tät massa av ren kraft. Denna fina tacka får sedan långsamt formen på ett blad innan den slipas till sin maximala kapacitet. Allt för hand.

Arvet

När du bestämmer dig för att äga en Roselli, säger du adjö till alla andra knivar. En extrem kvalitet baserad på gammaldags smedsteknik och 40 års ihärdig innovation. Ingenting lämnas åt slumpen, ingenting massproduceras och ingenting godkänns som inte är felfritt. Så här uppnådde Heimo Roselli ett stål som mäter 62-63 HRC. Och så här kan du sluta söka efter en bättre kniv.

När en Rosellikniv är färdig har den personligen inspekterats, märkts med familjenamnet över sitt vackra handtag i vattentät masurbjörk och omsorgsfullt placerats i det naturgarvade läderfodralet. Nu är den redo att gå till jobbet och utföra ett brett utbud av tunga uppgifter dagligen. Under en mycket lång tid.