Klyver ved med Roselli friluftsyxa

Hur du väljer, klyver och lagrar ved för den perfekta vinterbrasan

Hemligheten bakom hur du väljer, klyver och lagrar ved

Hemligheten bakom den perfekta vinterbrasan är att börja klyva din ved redan på våren, mer exakt mellan februari och maj. Detta är för att din ved behöver torka 6 månader för att hinna få bort en stor del av fukthalten.

Oavsett om du använder din ved för din utomhusbrasa eller öppna spis så är det bra att veta hur du ska gå tillväga när du ska välja, klyva och förvara din ved. Vi har samlat hela processen och tips på allt du behöver veta inför din årliga vedförvaring.  


Vilken ved ska jag välja? 

Att ha rätt typ av ved är viktigare än vad man tror, det underlättar starten av brasan och är även en faktor gällande hur länge din brasa kommer att brinna. Många underlättar sin process med att köpa färdighuggen ved, vilket fungerar bra. Men ett tips är att man alltid ser till att veden du köper är brännbar och om det har fått vila. Detta är för att du ska bli försäkrad om att din ved har fått torka i minst 6 månader.

Väljer du att klyva din ved själv rekommenderar vi att du väljer lövträd såsom ek, bok och björk. Med dessa trädarter kommer din brasa brinna längre och lämna mindre kreosot-rester (läs mer om kreosot här) efter sig. Det går även bra att använda trä från barrträd som gran, tall och furu — men då kan du däremot behöva fylla på din vedförvaring oftare då dessa trädarter brinner fortare. 


Hur klyver jag min ved? 

När det är dags för att klyva din ved rekommenderar vi att du väljer en plats med gott utrymme för att svinga din yxa samt att du befinner dig utomhus.

Placera ett klyvningsblock under din vedkloss för att undvika ryggsmärta eller att din yxa åker ner i marken om du missar. Blocket du använder att placera din ved på ska vara lågt till marken och ska helst inte passera din knälängd.

När du är redo att hugga, håll båda händerna stadigt runt yxans skaft för att undvika olyckor — håll alltid dina armar raka längst hela svingen. Positionera dig genom att hålla ett valv i din ländrygg, böj dina knän och använd benen. Låt yxans vikt göra jobbet, inte all din styrka. Var även uppmärksam om ditt avstånd till veden. Om det är första gången du använder en yxa rekommenderar vi att du test-svingar yxan några gånger för att sätta tekniken och noggrannheten.

 

Se även vår video på hur du klyver ved med din yxa

 


Rosellis finska handgjorda friluftsyxor är skapade med ett brett yxblad som gör yxan till ett enastående verktyg för vedklyvning. Alla våra yxors skaft är även belagda med linfröolja för att säkerställa ett fast grepp även när det är blött. 

Rekommenderade friluftsyxor för att klyva ved:

Vid sidan av våra premiumyxor, ta din huggupplevelse till nästa nivå med dessa rekommenderade tillbehör till Roselli-yxor:


Hur förvarar jag min ved?  

När du klyft din ved är det dags att börja stapla och placera den. Här gäller det att stapla rätt och på rätt plats för att din ved ska hinna bli tillräcklig torr till vintern.

Oavsett om du väljer att köpa eller bygga ett vedställ bör du ha i åtanke att ditt ställ behöver vara robust och tillräckligt upphöjt från marken. Se även till att marken under ditt ställ är jämn och torr så du undviker att vatten samlas runt om din ved. Placera ett tak eller täck över ditt vedställ med en presenning för att undvika att vatten kommer i kontakt med veden.

När du staplar din ved tänk på att stapla den löst så luft kan komma mellan. Ha även i åtanke att trä krymper när det ligger på torkning under året, detta gör att veden kan komma att flyttas. Se därför till att säkra ditt vedställ ordentligt så din ved inte kan flyttas för mycket. För att din ved inte ska ruttna, placera någon form av behandlat trä under för att förhindra att fukt når din ved. 

 

förvaring av klyvd ved


Hur vet jag att min ved är redo? 

Nyhugget trä kan ha upp till 100% fukt, vilket betyder att ungefär hälften av dess vikt är vatten. Den idealiska fukthalten för en lyckad brasa brukar ligga runt 20%. Ett av många sätt att se om ditt trä är redo att brännas är genom att kolla på färgen då torrt trä blir grått. Torrt trä får även sprickor längst kanterna. 

Lycka till med din vedförvaring!
 

Utforska Rosellis kollektion av friluftsyxor

 

Tillbaka till blogg