Lär dig grunderna om olika knivar och stålsorter
Ibland återkommer kunder till oss med en kniv som fått en skada på spetsen eller eggen. Även om detta händer väldigt sällan så känner vi att det är viktigt att informera er om hur man bör använda sina olika knivar och vad skillnaden är mellan olika stålsorter. I det här blogginlägget förklarar vi därför skillnaden mellan mjukt och hårt stål och de olika karaktärer stålen har. Vi förklarar även vad chipping (flisning) är och hur du enkelt kan fixa en chipping på egen hand.
Vad är skillnaden mellan mjukt och hårt stål?
Mjukt stål – vårt standard kolstålVårt standardkolstål, som innehåller ca. 0,8% kol, är vad vi kallar mjukt stål i det här blogginlägget eftersom det innehåller en lägre andel kolhalt än vårt hårdare UHC-stål (Ultra High Carbon). Om du exempelvis hugger ett mjukt blad i en sten så kommer plastisk deformation att inträffa, vilket innebär att stålet måste ta vägen någonstans och väljer då att bucklas till och reagera med att deformeras då det utsätts för motstånd som är för brutalt mot knivens egg.
Hårt stål – vårt UHC kolstål (Ultra High Carbon)
Vårt UHC-stål (Ultra High Carbon) innehåller ca. 1,8 – 2,0% kol och är vad vi kallar hårt stål. Rosellis UHC-stål anses vara en av de tuffaste stålkvaliteterna i världen och dessa blad mäter runt 62-63 HRC. Denna styrka möjliggör extrem skärpa och en egg som håller sig skarp under mycket lång tid, längre än något annat traditionellt kolstålblad. Våra knivar med väldigt hårda blad kan slipas med betydligt brantare vinkel och fortfarande behålla sin skärpa under användning. När ett hårt stål utsätts för ett motstånd som är för brutalt mot knivens egg, kan en skada uppstå och en flisa lossnar. Ett hårt stål har inte samma möjlighet att deformeras och kommer istället att brytas. Detta kallas chipping eller flisning, och resulterar i att man då får allt ifrån ett litet litet hack i bladet till en liten skärva som lossnar.
Se vår video nedan som visar hur deformation och flisning ser ut.
Vad är chipping?
När du använder en av Rosellis UHC-knivar så ska eggen alltid vara i rörelse när du skär. Under inga omständigheter ska du trycka bladet genom någonting utan att eggen är i rörelse. Inte heller ska du vrida eller vicka bladet. Om du pressar, vrider eller vickar bladet, så utsätter du eggen för en sidleds påfrestning. En egg tål vanligtvis ganska mycket när den skär rakt uppifrån och ner, samtidigt som den rör sig framåt eller bakåt. Men vid en sidledskraft finns bara eggen, och inget gods som fångar upp och absorberar kraften. Den hårda eggen kommer därför att flexa så mycket den kan, och när belastningen blir för stor kommer det att gå en flisa ur eggen (så kallad chipping), eller att en bit av spetsen bryts av.
Chipping beror inte på material- eller produktionsfel, även om det kan se ut så, utan är en del av stålets naturliga egenskaper. För att reparera en chipping måste du slipa till en ny egg. Om du inte är säker på hur du gör detta kan du läsa mer under vår Care & Repair-guide. Du kan också skicka in din kniv till oss för en kostnadsfri slipning. Klicka här.
Vilket stål ska jag välja?
Alla knivar har olika områden där de glänser. Om du har en förmåga att utsätta din kniv för mer motstånd och anser att skärpan på kniven inte är så avsevärt, då rekommenderar vi att du väljer en av Rosellis standardkolstålsknivar med mjukare blad. Önskar du ha en sylvass kniv som håller skärpan men som kräver en aning omtanke och försiktighet så ska du definitivt inte missa att äga en av Rosellis UHC-stålsknivar.
Läs mer om vilken kniv du ska välja här