Mjukt vs hårt stål. Vad är chipping?

Mjukt vs hårt stål. Vad är chipping?

Ibland återkommer kunder till oss med en kniv som fått en skada på spetsen eller eggen. Även om detta händer väldigt sällan så känner vi att det är viktigt att informera er om hur man bör använda sina olika knivar och vad skillnaden är mellan olika stålsorter. I det här blogginlägget förklarar vi därför skillnaden mellan mjukt och hårt stål och de olika karaktärer stålen har. Vi förklarar även vad chipping (flisning) är och hur du enkelt kan fixa en chipping på egen hand, eller med hjälp av vår kostnadsfria slipservice.

Vad är skillnaden mellan mjukt och hårt stål?

Mjukt stål – vårt standard kolstål
Vårt standardkolstål, som innehåller ca. 0,8% kol, är vad vi kallar mjukt stål i det här blogginlägget eftersom det innehåller en lägre andel kolhalt än vårt hårdare UHC-stål (Ultra High Carbon). Om du exempelvis hugger ett mjukt blad i en sten så kommer plastisk deformation att inträffa, vilket innebär att stålet måste ta vägen någonstans och väljer då att bucklas till och reagera med att deformeras då det utsätts för motstånd som är för brutalt mot knivens egg.

Hårt stål – vårt UHC kolstål (Ultra High Carbon)
Vårt UHC-stål (Ultra High Carbon) innehåller ca. 1,8 – 2,0% kol och är vad vi kallar hårt stål. Rosellis UHC-stål anses vara en av de tuffaste stålkvaliteterna i världen och dessa blad mäter runt 62-63 HRC. Denna styrka möjliggör extrem skärpa och en egg som håller sig skarp under mycket lång tid, längre än något annat traditionellt kolstålblad. Våra knivar med väldigt hårda blad kan slipas med betydligt brantare vinkel och fortfarande behålla sin skärpa under användning. När ett hårt stål utsätts för ett motstånd som är för brutalt mot knivens egg, kan en skada uppstå och en flisa lossnar. Ett hårt stål har inte samma möjlighet att deformeras och kommer istället att brytas. Detta kallas chipping eller flisning, och resulterar i att man då får allt ifrån ett litet litet hack i bladet till en liten skärva som lossnar. 

Se vår video nedan som visar hur deformation och flisning ser ut. 

Vad är chipping?

När du använder en Roselli UHC-kniv ska eggen alltid vara i rörelse. Tryck aldrig bladet genom något utan att skära, och undvik att vrida eller vicka det. Sidledskrafter kan skada eggen, vilket kan leda till chipping eller att spetsen bryts av. Detta beror på stålets naturliga egenskaper, inte materialfel. För att åtgärda chipping behöver eggen slipas om. Läs vår Care & Repair-guide för instruktioner eller skicka in kniven till oss för kostnadsfri slipning. Beställ den här!

Vilket stål ska jag välja?

Alla knivar har olika områden där de glänser. Om du har en förmåga att utsätta din kniv för mer motstånd och anser att skärpan på kniven inte är så avsevärt, då rekommenderar vi att du väljer en av Rosellis standardkolstålsknivar med mjukare blad. Önskar du ha en sylvass kniv som håller skärpan men som kräver en aning omtanke och försiktighet så ska du definitivt inte missa att äga en av Rosellis UHC-stålsknivar.

Tillbaka till blogg