november 03, 2023 4 min läsning

Möt Engin: Din campingguide och friluftsexpert

Här är Engin, vår pålitliga Roselli-ambassadör, ett namn som är välkänt inom friluftsentusiaster och äventyrare. Som professionell bushcraftare och ett ansikte utåt inom friluftssamhället, tar Engin med sig en stor erfarenhet, kunskap och en passion för outdoors. Nu är han här för att dela med sig av sin expertis om hur du kan campa som en proffs under en säsong när löven och kylan fallit.

Den rätta platsen

Det är viktigt att välja en plats där solen kommer att lysa på din lägerplats nästa morgon. För att göra detta behöver du bestämma riktningen på himlen och se till att det inte finns något mellan solen och din lägerplats från soluppgången fram till morgonen. På hösten är det ännu viktigare att hitta högre och torrare terräng, eftersom floder sväller snabbt och dammar fylls med överskottsnederbörd. 

Sömn och kläder

På kyliga höstnätter är det inte ovanligt känna sig varm när man somnar, tyvärr är det vanligtvis inte lika varmt när du vaknar upp. Här är några tips om hur du ska tänka när packar dina kläder och sovutrustning:

Att ta med en extra uppsättning torra underställ i merinoull och ett andra par strumpor in i sovsäcken kommer att göra underverk. Du bör också överväga att sova med kläderna på i din sovsäck.

  • Om du inte vill sova med kläderna på, har följande metod visat sig vara fördelaktig för mig. Så fort du vaknar, ta kläderna du tänker ha på dig under dagen och placera dem i din sovsäck. Stanna i sovsäcken tillsammans med kläderna i några minuter för att låta dem absorbera värme som fångats i din sovsäck under natten. De kommer vara då vara varma och sköna när du sätter på dig dem!

  • Undvik att andas in i din sovsäck på hösten. Det skapar fukt och kan förstöra din upplevelse. Håll din mun eller till och med ditt huvud utanför sovsäcken. Om ditt huvud är kallt, använd en balaclava för att behålla kroppsvärmen. Det kommer hålla både ditt huvud och din kropp varm.

  • Tvinga dig själv att gå på toaletten innan du kryper ner i sovsäcken. Precis som din mamma alltid sa: "Även om du tror att du inte behöver gå, gör det ändå!" Särskilt om du är i min ålder eller äldre (över 40). Det sista du vill göra mitt i den kalla natten är att krypa ur din varma sovsäck för att tömma din blåsa och frysa om rumpan.
Mat och camping:

Hösten är inte den bästa tiden att gå på diet. Din kropp behöver producera mer värme, och för att hålla dig varm behöver du extra kalorier för detta. Så, satsa på fett och kolhydrater. Eftersom du ändå kommer att äta mer på hösten så kan du passa på att tillbringa mer tid ute i naturen.

Om du gillar att campa, precis som jag, behöver du en stor kniv eller en yxa för att klyva ved och starta en eld. Att äta varm mat kommer också att hjälpa din kropp, särskilt på morgonen. Om du vill tända en lägereld är det smart att försöka samla och klyva veden dagen innan. Rosellis praktiska friluftsyxor och Leuku-kniv är utmärkta för detta jobb, och jag har haft gott om tid att bekanta mig med dem.


Rosellis Finnish handmade outdoor axe perfect for camping adventures.

Att laga mat över en öppen eld istället för en gasbrännare kan göra höstens utomhusupplevelse ännu intensivare. Värmen från en liten eld är heller inte att förakta. Även om du har kollat väderprognosen och valt den torraste dagen, finns det en god chans att det kommer att regna någon gång. Det är därför alltid en bra idé att skaffa en presenning och lära dig hur man sätter upp olika typer av skydd. Inte bara kommer en presenning att hålla dig torr, men det är ännu häftigare att kunna ha en lägereld i regnet. Allt du behöver göra är att sträcka presenningen över eldstaden, tillräckligt högt så att den inte blir för varm och lågorna inte når den.

Jag har gjort detta flera gånger och endast haft lyckade upplevelser under regnsäsongen i Finska Lappland. Ibland använde jag till och med en regnponcho som presenning.

Försök alltid att bära utrustning som du kan använda på olika sätt. Till exempel kan Rosellis Stora Leukukniv fungera både som en yxa och som en kniv. Utöver den, kommer här några av mina andra favoritknivar:


Rosellis handmade Finnish gear, perfect for outdoor cooking

Här är några ytterligare tips för camping och vandring under höst- och vintersäsongerna:

Lägereldssäkerhet: Även om lägereldar är mysiga, se till att följa lokala brandföreskrifter. Vissa områden kan begränsa lägereldar på hösten på grund av ökad brandrisk. Bär alltid ett bärbart campingkök som reserv för matlagning.

Vattenhantering: Vattenkällor minimeras på hösten, så planera din vattenförsörjning därefter. Ta med dig en vattenrenare eller ett stycke reningstabletter för att rena vatten från naturliga källor. Ta även med en isolerad vattenflaska så att ditt vatten inte blir för kallt i svalt väder.

Försiktighetsåtgärder med vilt: Hösten är parnings-säsong för många vilda djur. Var försiktig med björnar genom att förvara din mat på ett säkert sätt och använda björnburkar eller björnväskor. Använd björnklockor för att varna djur om din närvaro och minska risken för oväntade möten.

Extra torra påsar: Skydda din utrustning från vått väder med torrpåsar eller vattentäta torrpåsar. Det är särskilt viktigt för elektronik, extra kläder och din sovsäck.

Lämna inga spår: Hösten är en känslig tid för ekosystem när de förbereder sig för vintern. Håll dig till asfalterade stigar, undvik att trampa på känslig vegetation och ta med dig ditt skräp.

Nödkommunikation: Ha med dig en fulladdad mobiltelefon eller en satellitkommunikationsenhet i händelse av en nödsituation. Det är alltid bäst att ha ett pålitligt sätt att kommunicera om saker inte går som planerat. När du reser ensam MÅSTE du berätta för någon om din destination och den tidpunkt när du kommer att återvända. Detta kan rädda ditt liv! Genom att följa dessa ytterligare tips kommer du att vara väl förberedd för en minnesvärd och säkert höstcamping.

Njut av de fantastiska färgerna och den friska luften under den här tiden på året!
/ Engin

Utforska våra friluftsknivar här>


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)