augusti 12, 2021 3 min läsning

Vad är patina, och är det dåligt?

När du väljer en kniv av kolstål får du en kniv som är skarpare och förblir vassare än rostfritt stål. Nackdelen däremot är att kolstål kan ha lättare för att rosta. Det är däremot viktigt att särskilja på rost och patina. I det här blogginlägget tänkte vi därför enkelt förklara vad patina är, dess fördelar och hur du kan särskilja det från rost.

En patina är kemins sätt att säga att din kniv åldras. Du behöver dock inte oroa dig för det eftersom patina inte är en dålig sak, som rost. Man kan säga att patina nästan har samma funktion som tillväxtringar i en trädstam, det är bara ett livstecken och gör faktiskt kniven starkare.

  

Vad är patina och varför uppstår det?

Så vad är patina och varför uppstår det på ditt knivblad? Först och främst måste vi förklara vad patina är, på en enklare kemisk nivå. Patina är en typ av metallkorrosion som orsakar fläckar och märken på bladet. Det är mycket vanligt att patina dyker upp på knivar tillverkade av UHC-stål eller kolstål och inte knivar av rostfritt stål. Detta beror på att rostfria blad innehåller något som kallas krom som gör dem resistenta mot alla typer av korrosion. Därav namnet, rostfritt stål, eftersom de inte kan få fläckar av patina eller rost.

Men varför uppstår patina och fläckar på blad i kolstål? Patina, en slags metallkorrosion, är nästan omöjlig att undvika eftersom den dyker upp när kolstålet reagerar mot fukt, salt och eller surhet. Till exempel, om du rör ditt kolstålblad med ett svettigt finger påverkar du bladets kemi på grund av salt och fukt. En metallkorrosion kommer sannolikt att ske på ditt blad och bilda en patina på grund av känsligheten i kolstålet. Du behöver dock inte oroa dig för Patina, för jämfört med rost är det inte en dålig sak.

 

Vad är skillnaden mellan rost och patina?

Nu när du vet vad en patina är, hur känner man igen och skiljer det från rost? Rost är också en typ av metallkorrosion som orsakar fläckar och märken på bladet, och det kan vara svårt att skilja det från patina. Båda är en form av järnoxid, men trots att både rost och patina har lika kemiska egenskaper är de väldigt olika.

Rost — Orsakar irreversibel skada på ditt kolstålblad, skapar oönskade sprickor och skarpa kanter på metallytan.

Patina — Fungerar som en skyddande beläggning och är bara en missfärgning.

Hur vet man om det är rost eller patina?

Rost och patina kan ibland misstas för varandra, men ett enkelt sätt att särskilja dem på är deras olika färger. Rost har ett rödorange-utseende medan patina verkar ha en grå eller svart färg. Så om du stöter på orange eller röda fläckar är det inte patina. Det är rost! Du kan se skillnaden i bilden nedan. Kniven till vänster har gråa och svarta fläckar, där en hälsosam patina utvecklas. Medan kniven till höger har en röd-orange fläck, detta är rost som skadar ditt knivblad.

 

Roselli jaktkniv i UHC stål med patina

 

Varför är patina bra?

Nu när du vet varför rost är dåligt, vad är det som är bra med patina? En patina fungerar som ett skyddande lager på ditt blad och förhindrar faktiskt framtida oxidation på ditt kolstålblad. Patina är bra för din kniv eftersom du inte behöver oroa dig för någon form av korrosion eller rost. Patinan förhindrar det och skyddar ditt kolstålblad. Med tiden kommer du också att upptäcka att knivar som naturligt utvecklar patina tenderar att vara fria från rost.

Som vi beskrev i början kan man säga att Patina nästan har samma funktion som tillväxtringar inuti en trädstam, det är bara ett livstecken och gör kniven starkare. Det är därför som vissa till och med försöker skapa en avsiktlig patina på sina kolstålsknivar för att förhindra rost.

 

Hur undviker jag att få rost på min kniv?

Om du inte tar hand om din kniv kan den lätt utsättas för rost, men det finns enkla sätt att förhindra att det händer. Eftersom kolstål är känsligt gentemot fukt och salt, ha för vana att skölja av kniven i vanligt kranvatten, torka den torr och olja in bladet regelbundet. Du kan enkelt rengöra kniven med skonsam tvål och vatten, för att ta bort eventuell smuts från bladet. Starka rengöringsprodukter kommer att skada ditt blad, liksom diskmaskiner.

Om du vill veta mer om hur du sköter din Roselli kan du läsa vår Care & Repair guide eller se våra videos på vår Youtube-kanal. Du kan även kontakta oss direkt påinfo@roselli.fi om du har några frågor eller funderingar.

 

 

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)