oktober 05, 2021 2 min läsning

Vad är Rockwellskalan och hur fungerar det?

Du har förmodligen stött på olika knivtillverkare som beskriver och mäter sitt stål med något som kallas Rockwellskalan. Även vi gör det, men vad är det egentligen och hur mäter det stålets kvalitet? I det här blogginlägget förklarar vi hur det fungerar, och berättar mer om vårt egna UHC stål som mäter starka 62-63 HRC.

 

Rockwellskalan

Rockwellskalan är ett mätsystem som är industristandard när man ska mäta hur resistent och hårt en metall är. Både ingenjörer och knivtillverkare över hela världen använder sig av detta mätsystem för att mäta hårdheten och styrkan i metallen och stålet som en kniv eller yxa är tillverkad av.

Ju högre siffra, desto hårdare är metallen och stålet. Men hur fungerar det? Den enkla förklaringen är att en diamantkon pressas mot metallytan, och beroende på djupet som skapas beräknas det fram ett hårdhetstal utifrån en matematisk formel. Detta hårdhetstal benämns som HRC. Det är svårt att förklara processen utan att blanda in komplicerade termer av metallurgi och kemi, men om du tittar vidare på illustrationen nedan kan det vara lättare att förstå.

 

Vårt oöverträffade Roselli stål

De flesta knivar idag varierar mellan 45 HRC och 60 HRC, medan vårt eget UHC (Ultra High Carbon) stål mäter cirka 62-63 HRC. Heimo Rosellis år med raffinering av smidestekniker och studier av metaller ledde till en mycket speciell smältprocess och arbetsformel – som än idag är en hemlighet mellan Heimo och hans män på Rosellifabriken i Harmoinen.

Rosellis UHC-stål har tagit oss årtionden att fullända. Ett stål med oöverträffad prestanda, långvarig skärpa och unika egenskaper — bevisade av kniventusiaster över hela världen.

 

  

Mjukt vs hårt stål

Vårt UHC (Ultra High Carbon) stål innehåller 1,8 - 2,0 % stål. Rosellis UHC stål anses vara en mycket hård stålkvalitet och dessa blad mäter höga 62-63 HRC. Denna styrka möjliggör en extrem skärpa och en egg som förblir vass under mycket lång tid, längre än något annat traditionellt kolstålsblad. 

Vårt standard kolstål som innehåller 0,8% kol är allt annat än standard, vilket har intygats av jägare, fiskare och snickare i flera decennier. Det här är vårt mest tillförlitliga stål som dessutom är väldigt enkla att få tillbaka till full skärpa på egen hand. Hållbara, slitstarka och pålitliga.

Om du är ännu mer nyfiken på skillnaderna mellan mjukt och hårt stål kan du läsa mer om detta i vårt andra blogginlägg: Chipping — mjukt vs hårt stål.

 

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)