april 15, 2021 1 min läsning

Vad är skillnaden mellan Wootz och Damaskusstål?

Det ursprungliga Wootz-stålet som härstammar från södra Indien kännetecknas av sitt virvlande mönster och höga kolhalt. Wootz-stålet var bland de finaste i världen, och det finns flera legender om hantverk som tillverkades av detta legendariska stål. Wootz-stålet är däribland metallen som användes för att skapa de berömda Damaskusbladen från medeltiden.

Många hävdar att moderna försök att återskapa metallen inte har varit helt framgångsrika på grund av skillnader i dagens råvaror och tillverkningsteknik. De Damaskusblad du stöter på idag är en tolkning av Wootz-stålet och hänvisar mest till det vackra mönstret i stålet, snarare än stålets faktiska sammansättning.

Den specifika kunskapen är tyvärr försvunnen i historien. Rosellis handgjorda Damaskusblad är resultatet av över 1000 lager stål, för att kunna återskapa det berömda och praktfulla mönstret i stålet.

 

 

När Rosellis UHC (Ultra High Carbon) stål skapades hade Heimo Roselli för avsikt att skapa ett stål med hög kolhalt (liknande Wootz-stålet) med exceptionell prestanda. I början kallade han detta stål, som än idag mäter imponerande 62-63 HRC, Roselli Wootz men för en tid tillbaka heter detta stål nu UHC (Ultra High Carbon). Vissa återförsäljare använder fortfarande det gamla namnet Roselli Wootz, men stålet är alltså detsamma som det vi själva kallar UHC (Ultra High Carbon) stål.

 

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)