mars 31, 2023 3 min läsning

Stabiliserat trä för knivhandtag

Stabiliserat trä är ett populärt material för knivhandtag då det anses vara mer hållbart samtidigt som det ser estetiskt fint ut. Stabiliseringsprocessen går ut på att impregnera träet med ricinolja, som fyller ut porerna och gör träet mer stabilt och motståndskraftigt mot förändringar i temperatur och luftfuktighet.

Här kan du läsa en steg-för-steg-översikt över vår process för stabilisering av trä för knivhandtag:

 1. Välj trä: Välj en bit masurbjörk som har en attraktivt ådring och färg. Träet ska vara torrt och fritt från sprickor, kvistar och andra defekter.

 2. Såga träet: Kapa träet till önskad storlek och form för knivhandtaget.

 3. Torka träet: Torka träet i en ugn eller lufttorka det tills fukthalten är mellan 6% och 8%. Detta steg är viktigt eftersom överskott av fukt kan förstöra stabiliseringsprocessen.

 4. Förbered ricinoljan för stabilisering: Blanda ricinoljan enligt tillverkarens instruktioner. Ricinoljan är vanligtvis en tvådelad epoxy som blandas ihop precis före användning.  
     
                                                                                                                                       

 5. Vakuumkammare: Placera träet i en vakuumkammare och ta bort luften för att skapa ett vakuum. Detta steg är viktigt eftersom det gör att ricinoljan kan ta sig in i träet djupare. 6. Impregnera träet: När vakuumet har skapats, häll den stabiliserande oljan i kammaren. Vakuumet kommer att dra åt sig oljan i träet, fylla porerna och stabilisera träet.


 7. Härda oljan: När träet är helt impregnerat med den stabiliserade oljan, ta bort det från vakuumkammaren och låt det härda. Beroende på vilken typ av olja och omgivningstemperaturen kan härdningen ta allt från flera timmar till flera dagar.


 8. Sista finishen: När den stabiliserade oljan har fått härda, slipa träet till önskad form och jämnhet. Det stabiliserade träet kan sedan användas för att tillverka knivskaft eller andra dekorativa föremål.

  OBS: För att säkerställa att vår process för att stabilisera trä inte är skadlig för vår miljö använder vi Cactus Juice Stabilizing Resin, som är en populär stabiliseringslösning som används av träarbetare och anses vara säker och miljövänlig. Tillverkaren av detta resin uppger att produktens innehåll är giftfritt, har låg VOC och överensstämmer med de bestämmelser som fastställts av tillsynsmyndigheter såsom Environmental Protection Agency (EPA). Resinet är tillverkat av en förnybar resurs, Prickly pear kaktusen, som är ett hållbart alternativ till petroleumbaserade resiner.

  Vi följer även tillverkarens instruktioner noggrant och använder lämplig skyddsutrustning. Dessutom kasserar vi allt överskott av lösning eller avfall på rätt sätt, enligt lokala föreskrifter och riktlinjer.

   

Experiment stabiliserat vs icke-stabiliserat trä

Vi gjorde ett experiment utanför fabriken i Finland och la två knivar i snön i 3 dagar. En kniv med stabiliserat trähandtag och en med ett obehandlat trähandtag.

Snön fick det ostabiliserade trähandtaget att absorbera fukt, vilket ledde till att det började svälla och till slut spricka. Det stabiliserade trähandtaget kunde däremot motstå fuktintrång och upplevde därför ingen svullnad eller sprickbildning. 

Målet med vårt experiment var att lyfta fram vikten av att välja lämpliga material när vi designar produkter avsedda för användning i extrema miljöer. 

Se bild nedan för att se vad som hände med det handtag som inte var stabiliserat.

Carpenter kniv efter experiment på ostabiliserat och stabiliserat trähandtag.Upptäck vår nyhet Carpenter knife, fulltångeStabiliserade knivhandtag av trä erbjuder en unik kombination av utseende och hållbarhet. Processen att stabilisera trä kräver en del specialutrustning och material, men enligt oss är det en värd investering om du vill skapa högkvalitativa, långvariga knivhandtag.


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)