Roselli UHC kniv liggandes i mörkt naturgarvat läderfodral

Välj rätt storlek på din kniv

Välj rätt storlek på din kniv

Med så många knivar att välja mellan med olika storlek och bladlängd kan det vara svårt att veta vilken modell som skulle passa dig bäst. Det finns ingen rätt eller fel längd på din kniv, det beror på vad du ska använda den till och hur du vill bära den. En viktig sak att komma ihåg är att knivens styrka inte behöver ligga i knivbladets storlek, utan i kvaliteten av hantverket och stålet.

 

Letar du efter en större kniv?

En större kniv är bra om du behöver hjälp med mer krävande arbetsuppgifter.  Även om du kan göra mycket med en mindre kniv är en större överlevnadskniv bra att ha när du ska sätta läger eller ta bort tät vegetation i en skog.

En större kniv är också fördelaktigt när du kan behöva de extra centimetrarna. En stor kniv eller machete kan bäras längs din höft, vilket gör den lättare att bära än till exempel en större yxa.

Större och tyngre knivar:

 

Roselli liten Leuku kniv av kolstål och handtag av masurbjörk

Letar du efter en medelstor kniv?

Våra medelstora knivar passar perfekt för att användas i både verkstaden och skogen. Knivbladets storlek och vinkel har gjort dessa modeller till populära allround jaktknivar, eftersom de lämpar sig bra för både stort och smått vilt.

Även om de inte är lika praktiska som våra mindre knivar, och inte lika kraftfulla som de stora, erbjuder de istället en stor mångsidighet. Våra medelstora knivar kommer troligen att bli det enda verktyget du behöver. De tar sig an friluftsliv, jakt, fiske och camping med lätthet.

Dessa modeller är också mycket populära inom bushcraft, där det ofta rekommenderas att man har en medelstor kniv med en bladlängd på 100-110 mm, eftersom de lyckas täcka de flesta arbetsuppgifter. Om du vill vara fullt utrustad rekommenderar vi att du parar ihop en medelstor kniv med en mindre yxa.

Medelstora allround-knivar:

 

Roselli Carpenter kniv av kolstål

 

Letar du efter en mindre fickkniv?

Om du letar efter en praktisk och mindre kniv har vi det med. Våra mindre modeller är lojala följeslagare som är perfekta för detaljerade jobb inom träarbete och matlagning, med möjlighet att hantera både smått och medelstort vilt med kontroll.

De är kompakta arbetshästar som passar även i de minsta utrymmen, vilket gör att våra minsta modeller troligen blir din mest använda kniv. Du kan använda dem för att skära rep, tälja, hantera och förbereda mat, passa djur vid jakt och mycket mer. En mindre kniv är mer användbar än vad många kanske tror.


Mindre och händiga knivar:

 

Roselli Bear Claw kniv i UHC stål

 

Vilken storlek har varje Roselli?

I vår webbshop finner du information och måttspecifikationer under varje produkt. Men om du har svårt att uppskatta hur stora våra knivar är i relation till varandra så har vi tagit fram en snabb storleksguide som du kan ta del av i illustrationerna nedan. Där ser du våra knivmodeller i relation till varandra och en normalstor hand (180 mm).

 

Roselli kolstålskhivar alla storlekar

 

Kom ihåg att vilken bladlängd och storlek som passar dig bäst vanligtvis är en fråga om vad du personligen föredrar. Det finns inget rätt eller fel så länge du känner dig bekväm med den Rosellin du har i handen. 

 

Roselli handgjorda knivar storleks bild

 

Fortfarande inte säker på vilken kniv som är rätt för dig? Läs våra andra blogginlägg för att lära dig mer och hitta din perfekta Roselli. Eller så kan du kontakta oss på info@roselli.fi så hjälper vi dig.

 

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 

Tillbaka till blogg