Jaktkniv i kolstål från Roselli

Vilken kniv ska jag välja?

Vilken kniv ska jag välja?

Hur vet man egentligen vilken kniv man ska välja? Även om valet av din #oneknifeforlife främst handlar om vad du personligen föredrar, så är olika knivar skapade för olika ändamål och uppgifter. Det kan vara svårt att förstå skillnaderna mellan olika modeller. Varför skulle en särskild kniv vara att föredra framför en annan?

Det enkla svaret är att olika handtag, ståltyper och knivblad besitter olika egenskaper och syften. I det här blogginlägget delar vi med oss av praktisk information som hjälper dig att reda ut olika frågetecken kring vilken kniv som passar dig bäst. En snabbkurs i hur knivar fungerar, ser ut och vilka vi rekommenderar helt enkelt.


1. Vilket stål ska jag välja, kolstål eller UHC-stål (Ultra High Carbon)?

Vårt standardkolstål som innehåller 0,8% kol är allt annat än standard, vilket har intygats av jägare, fiskare och snickare i flera decennier. Rosellis kolstål är hållbart, slitstarkt och pålitligt – skapat för ett brett användningsområde och för att få jobbet gjort. Med en kolstålskniv från Roselli får du en kniv som håller skärpan en lång tid och som är enkel att få tillbaka till full skärpa på egen hand. 

Om du vet att du kommer att använda din kniv mot hårt material och lite oförsiktigt kan det vara fördelaktigt för dig att välja en kniv från kolstålskollektion som har ett något mjukare och mer flexibelt blad.


Vårt UHC-stål (Ultra High Carbon) innehåller 1,8 - 2,0 % stål och har tagit Heimo Roselli årtionden att utveckla. Hemligheten bakom Rosellis UHC-ståls överlägsna skärprestanda och skärpa ligger i de små karbiderna som bildas i stålet. Karbiderna i sig är nästan lika hårda som diamant och gör bladen extremt vassa. Rosellis UHC-stålsknivar behåller skärpan mycket längre och bättre än något annat traditionellt kolstålsblad – vilket gör att du inte behöver slipa din kniv alls lika ofta. 


Så om du vill ha en sylvass kniv som håller skärpan överlägset länge, men som kräver en aning omtanke och försiktighet så ska du definitivt inte missa att äga en kniv från vår UHC-stålskollektion. 


Det finns såklart fördelar och nackdelar med både hårt och mjukt stål, och vad som passar dig bäst beror på vad du behöver använda din kniv till. För att förstå mer om stålets karaktär kan du även läsa vårt andra blogginlägg om: Chipping — mjukt vs hårt stål.


Finsk handgjord kniv av Roselli i kolstål Heimo 4"



2. Fulltånge vs halvtånge

Först av allt, vad är en tånge? Det är benämningen av den delen av bladet som går in i skaftet. En halvtånge fortsätter halvvägs genom skaftet, medan en fulltånge har ett blad som går igenom hela knivens skaft.

 

Nu kanske du undrar om detta gör att kvaliteten skiljer sig åt mellan våra fulltånge -och halvtångeknivar? Nja, det handlar istället mer om vad du ska använda kniven till och vad du personligen föredrar. Båda modeller har sina styrkor och svagheter beroende på vad du planerar att använda kniven till.

 

Varför finns det olika längder på knivbladets tång? 

En halvtånge kommer med en lägre vikt som är fördelaktigt när du behöver packa lätt. De är däremot mindre tåliga mot vissa arbetsuppgifter som batoning till exempel. Anledningen är att när du klyver ett vedträ med en halvtånge så är risken större att du bryter av handtaget, då du bryter i just handtaget och inte i knivbladet. En fulltånge däremot klarar istället av denna typ av arbete, men kommer med en otympligare och tyngre vikt.

 

En halvtånge har dessutom en fullständig tätning mot fukt och värme, eftersom knivbladet är omslutet av skaftet. En fulltånge är istället exponerad mot sådant. Det behöver däremot inte vara ett problem om du är noggrann med att ta hand om din kniv och ser till att förvara den torrt.

 

Fulltånge som överlevnadskniv?

Om du letar efter en överlevnadskniv eller tenderar att använda din kniv främst för bushcraft-aktiviteter föreslår vi att du spanar in våra fulltånge knivar: Heimo 4” Bushcraft Edtion & Hunting Knife Fulltånge eftersom den bidrar med större styrka vid mer krävande arbetsuppgifter.

 

Finsk handgjord kniv grandmother av Roselli av kolstål med handtag av masurbjörk


3. Mindre vs Större kniv

Med så många knivar att välja mellan med olika storlekar och bladlängder kan det vara svårt att veta vilken som skulle passa dig bäst. Det finns ingen rätt eller fel längd på din kniv, det beror på vad du ska använda den till och hur du vill bära den.

 

Varför välja en större kniv?

En större kniv är bra om du behöver hjälp med krävande arbetsuppgifter som att sätta läger eller ta bort tät vegetation i en skog. En större kniv eller machete kan också bäras längs din höft, vilket gör den lättare att bära än till exempel en större yxa. Isåfall bör du fundera på en Big Leuku eller Hunting Knife, Lång.

 

Varför välja en mindre kniv? 

Om du letar efter en mindre och praktisk kniv har vi det med. Våra mindre och medelstora knivar är lojala följeslagare som är perfekta för både verkstaden och skogen. De är kompakta arbetshästar som lämpar sig bra för att hantera smått och medelstort vilt. De fäster även enkelt i bältet, ryggsäcken och några av våra minsta modeller passar även perfekt i din ficka. Om du är osäker på vilken storlek du ska välja kan du läsa vårt blogginlägg: Välj rätt storlek på din kniv 

 

Fortfarande osäker på vilken Roselli kniv du bör välja? Vi förstår att det kan vara mycket information på en gång. Du kan alltid kontakta oss via mail så hjälper vi dig att hitta rätt #oneknifeforlife.

 

Tillbaka till Roselli bloggen

 

Tillbaka till blogg