april 05, 2024 2 min läsning

Vilken slipvinkel ska jag använda när jag slipar min kniv?

En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder är: "Vilka slipvinklar använder ni på Roselli när ni slipar era knivar?" Det är en fråga vi gladeligen svarar på, för vi vill att du ska kunna få samma skarpa knivar hemma som vi erbjuder.

Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att förstå hur vi pratar om vinklar när det gäller knivar. De flesta knivar har en fas på båda sidor, så när vi säger att du bör ställa in en 15° vinkel på en kniv, menar vi att du ska slipa båda sidorna till 15°, vilket ger en total vinkel på 30°.

På Roselli kategoriserar vi våra slipvinklar som "A", "B". (Se referensbilden nedan där vi illustrerar Roselli Hunting knife så att du kan se vilken vinkel som motsvarar vilken del av kniven.)

A = Primärfasen med en vinkel på 9°
B = Mikrofasen med en vinkel på 15°
C = Ryggen på knivbladet

 


Hur du väljer rätt vinkel för din jakt- och friluftskniv

När det kommer till att välja rätt vinkel för din jakt- och friluftskniv, föredrar vi på Roselli en väldigt lätt konvex geometri med en liten mikrofas. Alla våra knivar är handslipade, vilket kan leda till små variationer i vinklarna.

I fabriken använder vi vanligtvis en vinkel på cirka 15°. Men när du slipar din kniv för jakt och utomhusbruk kan du justera vinkeln på mikrofasen för att uppnå olika egenskaper. För en mer hållbar egg bör du öka vinkeln, medan en skarpare egg kräver en lägre vinkel. Vi rekommenderar att hålla vinkeln för din jakt- eller utomhuskniv mellan 15-21° för optimal prestanda.

A = Primärfasen med en vinkel på 9°
B = Mikrofasen / Slipvinkeln

Så nästa gång du ger dig ut på äventyr, kom ihåg att den rätta slipvinkeln inte bara är en siffra – det är nyckeln till att uppnå knivens bästa skärprestanda.

Rosellis slipverktyg

Nedan kan du läsa mer om hur du förbättrar din slipning med några av våra premium slipverktyg:

Dubbel-sidigt diamantbryne: Detta bryn fungerar som en vanlig slipsten men ger snabbare resultat. Med fina och grova sidor är det perfekt för ändslipning. Ingen blötläggning krävs; ett lätt stänk vatten räcker. Diamantbrynet rekommenderas speciellt för vårt UHC-stål (Ultra High Carbon).

Slipsten: Tillverkad av Wästikivi-fyllit, är denna sten idealisk för slipning av alla Roselliknivar. För bästa resultat håll den fuktig under användning för att minimera friktionsvärme och få en jämn slipning. Varje sten är unik med naturliga variationer i kornstorlek och lång hållbarhet. Den kan användas för både grov- och finslipning.

Du är nu redo att höja skärpan på din kniv! För ytterligare hjälp, utforska vår videoguide här om hur du använder vårt Diamantbryne och börja din slipningsresa idag!

Lycka till med din slipning, och kom ihåg att Roselli alltid är här för att hjälpa till! 🪓🔪


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)