Olika användningsområden för en yxa
Rosellis yxor håller alltid vad de lovar och är av många ansedda att vara den perfekta följeslagaren och verktyget när du ska ut i vildmarken. Men hur vet man egentligen vilken yxa man ska välja?
När du väljer en yxa, överväg storleken och vikten på yxan, typen av skaft och formen och storleken på huvudet. Se dessutom alltid till att använda yxan på ett säkert och korrekt sätt för att undvika skador. I det här blogginlägget delar vi med oss av praktisk information som kan hjälpa dig reda ut vilken yxa som passar dig bäst.
Bästa yxan för vandring och friluftsliv
När man vandrar är det behändigt att ha med sig en liten friluftsyxa till diverse behov och här är Rosellis yxa med kort skaft ett perfekt val. Den smidiga storleken tillsammans med den välbalanserade konstruktionen gör att man orkar använda den under en längre tid utan att det blir jobbigt. Man kan utan problem ta ner små träd, klyva några vedträn till brasan eller sitta och tälja. Denna vildmarksyxa är enkel att bära med sig vilket gör att den alltid kan följa med när man ger sig ut i skogen. Vi rekommenderar denna friluftsyxa till dig som vill ge dig ut i vildmarken, som gillar att campa och som älskar att vandra.
Rosellis yxa kort skaft har ett skaft av björk som är belagt med linfröolja för att säkerställa ett stadigt grepp, även när det är blött. Yxeggen skyddas med ett ljust naturgarvat finskt läderfodral som gör den säker att förvara och transportera. Fodralet har också en praktisk hälla som kan fästas i ett bälte eller på en ryggsäck. Sammantaget har yxan egenskaper som gör att den fungerar både som jaktyxa och fritidsyxa samtidigt som den kan ersätta behovet av en större kniv på vandringen eftersom den har ett väldigt brett användningsområde.
Bästa yxan för vedhuggning
En grundläggande uppgift för en yxa är att klyva ved och det gör Rosellis yxa med långt skaft fantastiskt bra. Hela konstruktionen är optimerad för detta ändamål. Huvudet är särskilt utformat för att det med enkelhet ska spräcka isär veden. Detta underlättas ytterligare genom eggens svagt konvexa slipning. Huvudet är gjort av finskt kolstål av högsta kvalitet. Skaftet är 360 mm långt och väl tilltaget för att man ska få mycket kraft. Formen är rak vilket ger extra bra kontroll och känsla när man klyver ved. Skaftet är av björk eller röd alm som är belagt med linfröolja för att säkerställa ett stadigt grepp, även när det är blött. Totalvikten ligger på 740 g så den är lite tyngre än sitt syskon Roselli yxa med kort skaft. Ett snyggt och funktionellt eggskydd i vegetabiliskt finskt läder medföljer, som gör den säker att förvara och transportera och fodralet har en praktisk hälla som kan fästas i ett bälte eller på en ryggsäck.
Yxhuvudets uppbyggnad och egenskaper
Det är två delar som utgör själva kroppen av yxan och yxhuvudet är en av delarna. På ett sätt kan den nog sägas vara den viktigaste delen. Yxhuvudets material som är gjort i kolstål består av flera delar:
Egg
Yxans egg är den vassa delen längst ut som skär och klyver. Det finns flera olika sorters slipningar och tjocklekar på eggen, vilket ger yxan olika egenskaper. En vassare och smalare egg skär bättre medan en tjockare egg klyver bättre.
Blad
Bladet är den del som kommer efter eggen. Bladets utformning är ofta anpassad efter eggen för att ge bästa funktion till det den är gjord för. Ett tjockt blad kan vara bra för till exempel klyvning eftersom det ”splittar” träet bättre. Ett smalare blad skär bättre men kan fastna lättare vid klyvning av ved.
Behandling
Yxhuvudet är ofta behandlad med olja för att undvika att det ska rosta. Om du själv vill olja in yxhuvudet så kan du i princip ta vilken olja som helst, till exempel matolja.
Yxskaftets material, form och egenskaper
Rosellis yxskaft är av finsk björk och röd alm. Dessa träslag ger en skön dämpning till yxskaftet och möjlighet att lagas och bytas om de går sönder. De ger också en mer genuin känsla och kan ofta vara snyggare tycker vi =)
Skaftknopp
Skaftknoppen är den del som sitter längst ut på skaftet. Det är en lite bredare del som fungerar som ett stopp för händerna när vi håller yxan.
Tillbehör till yxan
Det finns några praktiska och bra tillbehör till yxan som vi går igenom här nedanför. Egentligen handlar det om att göra det lättare att ta med och förvara yxan under olika friluftsaktiviteter eller på vandringar.
Bärhölster
Ett bärhölster är som en slida för friluftsyxan. Den gör att du kan fästa yxan på ryggsäcken eller i friluftsbyxorna när du är ute. Se vår bärhölster här.
Skydd för eggen
Ett eggskydd skyddar yxans egg, främst för att inte skära hål på kläder eller väska om du förvarar den i ryggsäcken. Den skyddar även yxans egg vid transporter etc. Våra eggskydd är av vegetabiliskt finskt läder. Se våra eggskydd här.
Skaftskydd/överslagsskydd
Ett skaftskydd eller överslagsskydd är en del som skyddar yxans skaft från stötar och slag när du hugger ved etc. Skaftskyddet sitter på den del av skaftet som är precis under yxhuvudet och hindrar skaftet från att slå i det du hugger. Finns snart i vårt sortiment.
Slipa yxan för bättre skärpa
Då och då bör du alltid slipa yxans egg för att den ska hålla sin skärpa. En slö yxa kommer att vara jobbig att hugga ved med och kan potentiellt vara farlig om du slinter. Det viktiga när du slipar din yxa med ett bryne är att du behåller eggens ursprungliga form. Använd ett vått bryne och följ eggens form tills du fått upp skärpan. Rosellis runda slipsten är ett bra slipverktyg som ger grym skärpa.
Ta hand om yxan
Förutom att se till att eggen är vass kan du även se över skaftet och att yxhuvudet inte rostar med tiden.
Ta hand om yxskaftet
Träskaftet på din yxa bör du olja lite då och då. Det fungerar med de flesta oljor, till exempel vår linfröolja och du märker att det behövs genom att träet blivit torrt. Om du skulle ha vassa hack som inte är djupa kan du slipa lite lätt för att få bort dem. Du kan även tejpa skaftet för bättre grepp.
Ta hand om yxhuvudet
Yxhuvudet bör inte bli alltför rostigt, för att undvika det kan du olja in det med valfri olja. Om du skulle ha hack eller repor i stålet på eggen eller bladet så kan du slipa bort dem med en fil för att sen bryna eggen med ett bryne. Du kan även skicka din yxa till oss för kostnadsfri slipservice.
Vanliga frågor om friluftsyxor
Är det värt att ha en yxa på vandringen?
Det beror på hur mycket du tror att den kommer att användas. Om du kommer att passera många eldplatser, göra upp eld ofta och värdesätter den delen högt kan det absolut vara värt det. Om du inte behöver klyva ved eller om det finns färdig ved eller tillgång till yxa på sträckorna du ska passera kan det vara onödigt med en friluftsyxa och räcka med en bra kniv.
Kniv eller yxa på vandring?
Att välja kniv eller yxa på vandringen är en smaksak. En yxa kommer oftast att klyva ved och hugga bättre än en kniv. Om du däremot måste packa extremt lätt och inte är i behov av att göra upp eld och klyva ved kan en bra tålig friluftskniv tex vår Heimo 4” Bushcraft Edition fulltånge räcka på vandringen.
Kan man hugga ved med en kniv?
Ja absolut, du kan hugga ved (battonera) med en friluftskniv men självklart är det lättare med en yxa. Det du gör då är att använda ett vedträ för att slå på knivbladets rygg som då klyver veden. Vi rekommenderar några av Rosellis fulltångeknivar i kolstål för detta. Du kan även läsa mer om batoning i vårt blogginlägg här och vad du bör tänka på så du inte skadar din kniv.
Kan man slipa en yxa med kniv bryne?
Ja, en yxa slipas på samma sätt som en kniv. Börja med att slipa bort eventuella skador med en fil och sedan ett grövre bryne. Gå sedan successivt över på ett finare bryne för att få upp eggens skärpa. Se här hur du slipar din yxa:
Kan man laga ett yxskaft?
Ja, så länge skaftet är av trä kan du laga det eller byta ut det. Vi erbjuder service och hjälper dig med ditt byte här: Rosellis Service & Underhåll.