Wojtek Równanek

Poland

Jag heter Wojtek, 42 år ung, lyckligt gift med Maja och stolt far till Viktoria. Mina professionella intressen kretsar kring fotografi och träning inom bushcraft och överlevnadskunskap. Utomhusäventyr är min passion och jag älskar att dela med mig av min kunskap till andra.

Aktivitet: Bushcraft

Q&A med Wojtek

Vad är det mest udda möte du haft med vilda djur under dina äventyr utomhus?

En gång, när jag sov i en hängmatta, blev jag besökt av en vildsvin. Den var så nära att jag kunde känna dess andedräkt och doften från dess tryne. Den stod cirka 20 cm bort och grymtade. Hela mötet varade cirka 5 minuter, en väldigt minnesvärd upplevelse.

Om du kunde bjuda in någon historisk person att följa med dig på ett utomhusäventyr, vem skulle det vara och vilken aktivitet skulle du välja?

Jag skulle gärna ta med G. Nessmuk på en expedition. Att bygga läger med en sådan mästare skulle vara en fantastisk, andlig upplevelse.

Vilket är ditt go-to lägereldsset?

Jag föredrar att tända eld med en tändstål, lite björkbark eller kådrikt trä. Att tända eld är en sann ritual för mig, mer än bara en kemisk process. Jag älskar varje gnista från min lägereld.

Om du kunde ge ett enda råd till någon som aldrig har campat tidigare, vad skulle det vara?

Bivacket börjar när det blir mörkt. På natten kan skogsljuden verka konstiga, men oroa dig inte, det är bara en normal del av natten i naturen.

Wojteks relation till naturen

Som barn växte jag upp på landet och älskade att vara omgiven av naturen. Jag blev förundrad över hur allt verkade samarbeta perfekt, och jag beundrade de skickliga arbetena hos de människor omkring mig. Dessa erfarenheter formade verkligen hur jag ser världen.

Numera ser jag till att spendera tid i naturen genom att campa åtminstone en gång i veckan. Oavsett om jag ger mig ut på stora äventyr i orörda platser eller bara har en mysig campingresa med vänner och familj. Jag älskar särskilt den gammaldags campingstilen, som väcker minnen av enklare tider.

Tillbaka till ambassadörerna