När du införskaffat din jaktkniv från Roselli, hur använder du den väl ute i vildmarken? Vi är övertygade om att du som jägare vet hur du ska hantera vilt och ta hand om dina redskap. Men som experter på våra egna knivar och deras förmågor skulle vi vilja dela med oss av lite snabb kunskap som kan komma till nytta under jaktsäsongen.

Hur använder jag min jaktkniv?
1. Att passa vilt
Att passa är, för den som inte vet, att ta bort de inre organen på ett vilt byte så snart som möjligt för att bevara köttet. Eftersom det måste göras snabbt och ute på fältet är det viktigt att du har en skarp jaktkniv till hands. Eftersom våra jaktknivar, i både UHC (Ultra High Carbon) och kolstål, är särskilt utformade för uppgiften att skära igenom huden och buken, kan du göra det snabbt och enkelt.
Det finns olika sätt att passa ett vilt byte och en del föredrar att skära upp bröstkorgen för att komma åt insidan. För att kunna göra detta hugger de flesta kniven rakt igenom revbenen i mitten för att kunna böja och komma åt tarmarna där inne. Resultatet är att knivbladet tar rejält med stryk eftersom det huggs in i hårt material. Detta kommer att påverka knivens skärpa oavsett vilken typ av stål bladet är tillverkat av — till detta rekommenderar vi att man använder en av våra jaktknivar ur vår kolstålskollektion som tål mera. Den här metoden används trots det för att den är enklare för många jägare att hantera.
Men kom ihåg, att gå igenom en bröstkorg är inte vad en jaktkniv med hög kolhalt är gjord för, vilket resulterar i möjlig deformation eller ett flisat blad, (se video nedan om hur en flisning blir till). För att fixa en flisning måste du slipa en ny kant, som du skulle göra med alla typer av knivar som har en skadad kant. Om du inte är säker på hur du gör, se vår Knivvårds Guide här eller beställ vår kostnadsfria slipservice här.
Om du vill undvika detta kan du istället skära längs mittlinjen från botten av bröstbenet till en punkt nära pungen eller bröstkorgen när du använder en kolstålskniv. Utan att riskera att skada din kniv kan du sedan sätta in hela handen i öppningen strax under bröstbenet.
-
Hunting knife & Buköppnare, kombofodral
Ordinarie pris 2 861 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Buköppnare, rundad spets
Ordinarie pris 1 368 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Buköppnare rundad spets, silverbeslag
Ordinarie pris 2 166 krOrdinarie prisEnhetspris per
2. Att flå vilt
När du är klar med att passa är det dags att flå bytet och separera skinnet från muskulaturen och köttet. Våra UHC-stålsknivar är utmärkta att använda när du flår tack vare deras långvariga skärpa. Processen blir mer effektiv då du slipper lägga ner onödig tid på att slipa din kniv. Tack vare deras skärpa får du också ett rent snitt.
När man flår ett vilt byte är det viktigt att ha en riktigt vass kniv för att kunna skilja päls och skinn från köttet. En vass kniv gör mjuka och exakta snitt, vilket är vad du behöver när du passar, flår och hanterar ditt byte. Om du använder en kniv som är slö och av låg kvalitet kan du riva upp köttet och även missa att få allt kött från benet.
Hela processen av att använda en vass och hållbar kniv, handlar också om hygien. När du flår ditt byte vill du inte att kniven ska ha kontakt med köttet. Du vill skära mellan pälsen och köttet, eftersom det kan finnas risk för bakteriekontaminering om du skär in ett sår i köttet medan du flår.
-
Hunting knife, UHC
Ordinarie pris 2 394 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Grandfather knife, UHC
Ordinarie pris 2 155 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Carpenter knife, UHC
Ordinarie pris 1 995 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Bear claw knife, UHC
Ordinarie pris 1 539 krOrdinarie prisEnhetspris per
3. Slakta vilt
När du väl har hängt upp ditt byte är det dags att slakta och dela upp djuret i hanterbara delar. En del kanske föredrar att använda en slaktkniv, eller till och med tre olika, medan de delar och skär upp köttet till mindre delar. Vi rekommenderar följande knivar för denna uppgift:
-
Hunting knife, UHC
Ordinarie pris 2 394 krOrdinarie prisEnhetspris per -
Hunting knife lång, UHC
Ordinarie pris 3 135 krOrdinarie prisEnhetspris per
Om du har några frågor, funderingar eller behöver personlig rådgivning kring ditt köp, tveka inte att kontakta oss på info@roselli.fi. Kom ihåg, säkerheten först och se till att njuta av naturen under jaktsäsongen!