juni 09, 2022 8 min läsning

Att välja rätt jaktkniv

Ingen jägare är helt förberedd utan en jaktkniv. Från att flå ett djur till att skära upp köttet – så är jaktkniven ett av de viktigaste redskapen någon kan bära med sig ute på fältet. Och även efter århundraden av användning fortsätter jaktknivar att vara en del av samhället. För många som oss på Roselli, har jaktkniven även ett värde utöver endast användbarhet – en kniv har ett symboliskt värde som ska föras vidare från generation till generation.

Något vi på Roselli är säkra på är våra knivar – och för att du ska kunna välja den perfekta jaktkniven har vi samlat allt du behöver veta om jaktknivens användningsområden, former och funktioner.


Jaktknivens historia

Jaktkniven är ett gammalt redskap som i princip har överlevt helt oförändrad till våra dagar. De första metalljaktknivarna gjordes av brons, under bronsåldern omkring 2000 f.Kr. Med järnålderns ankomst under perioden 1000 till 800 f.Kr. utvecklades användningen av järn för tillverkning av knivar. Järn tillät en vassare, mer hållbar skäregg än brons. Det stora problemet med järnknivar var att de lätt böjdes. Vikingarna löste detta problem genom att tillsätta kol, eller "förkolna" järnet. Detta härdade järnbladet och förbättrade dess styvhet och skärpa.

I tidig amerikansk historia blev en speciell design, Bowie-kniven (uppkallad efter pionjären James Bowie (1796-1836), en standard som andra tog efter – en eneggad kniv som inspirerades från spanska och finska jaktknivar och slaktknivar. Under 1900-talet blev Bowie-kniven alltmer populär bland jägare på grund av dess förmåga att flå och slakta vilt. Många jaktknivar är än idag fortfarande inspirerade av Bowie-kniven.

Nästa utveckling i jaktknivens historia var den schweiziska armékniven. Den hjälpte till att popularisera fällknivar för jägare – och istället för att endast fungera som ett multiverktyg användes jaktknivarna också för att flå vilt. I mitten på 1900-talet kom ”Drop Point”-modellen. Den fick sitt namn från att bladet på kniven lutar från handtaget fram till tippen. Modellen har än idag hållit sig kvar som standard på många jaktknivar. 

Idag är den moderna jaktkniven ett traditionellt verktyg som används av den aktiva friluftsmänniskan såväl som jägaren – och det finns allt från fulltånge-modeller där den oslipade delen av bladet, eller tången, sträcker sig genom greppområdet för styrka – till vikknivar, låsknivar och specialiserade flå- och rensknivar.

I Rosellis utbud av handgjorda finska jaktknivar finner du modeller för flera olika syften och även om namnen ibland kan ses som missvisande, så passar alla Rosellis knivar jägaren. Våra jaktknivar tillverkas i två olika stålsorter, kolstål och Rosellis egna UHC-stål (Ultra High Carbon). 

Lär dig mer om mjukt vs. hårt stål och chipping här

Några av jaktknivens olika användningsområden

En jaktkniv ska kunna tjäna flera syften och den har ett flertal användningsområden – såsom passning av vilt samt flå och slakta vilt. Nedan följer vilka av Rosellis knivar vi rekommenderar till vad.

Passa vilt
När du passar vilt gäller det att vara snabb för att bevara bästa kvaliteten på köttet. Det är därför viktigt att ha en vass jaktkniv till hands ute på fältet. När du passar vilt skär du genom huden och buken på ditt djur – här rekommenderar vi att du använder dig utav en av våra kolstålsknivar då de lämpar sig bäst för att ta sig igenom ben och andra hårdheter. Utforska Rosellis buköppnare med rundad spets: Flå vilt
När du flår ett djur ska du separera skinnet från muskulaturen på köttet. Här behöver du en vass kniv. Om du använder en kniv som är slö och av låg kvalitet kan du riva upp köttet och även missa att få allt kött från benet. En vass jaktkniv hjälper dig utföra ett rent och exakt snitt. Här rekommenderar vi en kniv från vår UHC-stålskollektion. Dessa knivar har en överlägset långvarig skärpa som ser till att du slipper lägga ner onödig tid på att slipa din kniv under processen.
Utforska Rosellis Grandfather knife Ultra High Carbon: 

Efter att du separerat skinnet från djuret är det dags att stycka och dela upp djuret i hanterbara delar. Många föredrar en slaktkniv – vi rekommenderar dig att kika på vår kolstålskollektion då den lämpar sig perfekt för detta.
Utforska Rosellis Hunting knife i kolstål: 

Rosellis handgjorda jaktkniv i kolstål
 


Rosellis jaktknivar i UHC-stål (Ultra High Carbon) 

Denna sofistikerade kollektion av handgjorda finska jaktknivar i Rosellis egna UHC-stål har tagit Heimo Roselli årtionden att utveckla. Hemligheten bakom Rosellis UHC-ståls överlägsna skärprestanda och skärpa ligger i de små karbiderna som bildas i stålet. Karbiderna i sig är nästan lika hårda som en diamant och gör jaktknivsbladen extremt vassa. Rosellis UHC-stålsknivar behåller skärpan mycket längre och bättre än andra jaktknivar – vilket gör att du inte behöver slipa din jaktkniv alls lika ofta. I Rosellis UHC-stålskollektion finner du allt från den perfekta jaktkniven och vassa flåkniven till den optimala friluftskniven. 

Varje jaktkniv Roselli tillverkar är gjord för hand och ska hålla livet ut, och förhoppningsvis vara den enda jaktkniven du någonsin kommer att behöva äga – din egna #oneknifeforlife. Därför erbjuder vi livstidsgaranti och fri slipservice livet ut på alla våra handgjorda jaktknivar. 

Kom ihåg att UHC-stålet ger dig en extremt vass kniv som håller skärpan en väldigt lång tid — men att det hårda UHC-stålet inte lämpar sig för att ta sig igenom ben eller andra hårdheter.
 
Den “första” Rosellin, med en minimalistisk formgivning som varit sig lik sedan 1976. I över 45 år har den presterat i vildmarken och tar sig an jakt, fiske och friluftsliv med lätthet.Denna finska handgjorda jakt- och friluftskniven togs ursprungligen fram som en jaktkniv för älgjägarna i Finland och blev snabbt den perfekta följeslagaren för hantera större vilt som älg, vildsvin och större hjortar. Utformningen och bladets profil lämpar sig utmärkt för att flå vilt. Kniven är speciellt populär bland vildsvinsjägare då det hårda UHC-stålet håller skärpan väldigt länge även när kniveggen får slita hårt genom vildsvinens grova päls.

Denna finska handgjorda kniv är Rosellis version av den ultimata friluftskniven. Med sin behändiga storlek har du den alltid med dig. Formgivningen är inspirerad från en traditionell täljkniv. Kniven fungerar självklart även utmärkt som jaktkniv och bladets storlek gör att den passar jägaren som föredrar jakt på lite mindre vilt.
 
En kompakt handgjord kniv som får plats i vilket utrymme som helst, och är därför en av våra mest populära allround- och friluftsknivar för den som alltid vill ha en kniv med sig ute i skogen. Många jägare väljer denna som sin enda jaktkniv då dess storlek gör att den alltid är med. Fördelen med det korta bladet är att du får en bra kontroll på kniven vid passning av viltet. Dens korta blad gör den till en perfekt flåkniv för när du behöver extra precision. 

Denna handgjorda kniv är en kortare version av vår klassiker “Hunting Knife” och är extremt populär tack vare den behändiga storleken som gör den enkel att ta med överallt. Passar för större vilt såsom tex vildsvin, älg och större hjortdjur. För jägaren som vill ha en jaktkniv som ger mer kontroll – gör det lätt böjda och korta bladet det enkelt att använda fingret över spetsen när man passar vilt.  Bladets profil gör att kniven passar utmärkt för att flå vilt med.

En längre version av vår “Hunting Knife”. Denna handgjorda jaktkniv är för den jägare som vill kunna med hjälp av knivens långa blad avliva ett skadat vilt. Storleken gör den optimal för att hantera större vilt så som älg, vildsvin och större hjortar. Kniven har blivit populär bland hundförare som många gånger behöver en jaktkniv för att avliva skadat vilt på ett snabbt och skonsammaste sätt. 
Rosellis jaktknivar i kolstål

Heimo Roselli har sedan 1976 tillverkat vad vi tror är några av de bästa handgjorda finska kolstålsknivarna i världen. Rosellis jaktknivar i kolstål är hållbara, slitstarka och pålitliga – det hårda kolstålet gör att jaktknivarna håller skärpan längre än normala rostfria jaktknivar. I Rosellis kolstålskollektion finner du allt från den perfekta jaktkniven och lättanvända buköppnaren till den optimala friluftskniven.

Varje jaktkniv Roselli tillverkar är gjord för hand och ska hålla livet ut, och förhoppningsvis vara den enda jaktkniven du någonsin kommer att behöva äga – din egna #oneknifeforlife. Därför erbjuder vi livstidsgaranti och fri slipservice livet ut på alla våra handgjorda jaktknivar.

Dessa modeller i vårt “standard” kolstål är lite tåligare och för mer hårdare tag – jämfört med våra knivar i UHC-stål. Det lite mjukare stålet gör att den blir lite enklare att slipa på egen hand för den som inte är så van.
Den “första” Rosellin, med en minimalistisk formgivning som varit sig lik sedan 1976. I över 45 år har den presterat i vildmarken och tar sig an jakt, fiske och friluftsliv med lätthet. Denna finska handgjorda jakt- och friluftskniv togs ursprungligen fram som en jaktkniv för älgjägarna i Finland och blev snabbt den perfekta följeslagaren för hantera större vilt som älg, vildsvin och större   hjortar. Utformningen och bladets profil lämpar sig utmärkt för att flå vilt. 

Rosellis "hunting knife", men denna modell i en fulltånge-modell med dolt stål (där bladet går genom hela handtaget) som ger dig bättre stöd och balans när du utsätter den för hårt arbete. Våra fulltångeknivar är slitstarka, hållbara och perfekta för alla olika typer av krafttag. Denna finska handgjorda jakt- och friluftskniv togs ursprungligen fram som en jaktkniv för älgjägarna i Finland och blev snabbt den perfekta följeslagaren för att hantera större vilt som älg, vildsvin och större hjortar. Utformningen och bladets profil lämpar sig utmärkt för att flå vilt. 

Rosellis handgjorda finska jaktkniv i fulltånge modell


Carpenter knife
Denna finska handgjorda kniv är Rosellis version av den ultimata friluftskniven. Med sin behändiga storlek har du den alltid med dig. Formgivningen är inspirerad från den traditionella täljkniven. Kniven fungerar självklart även utmärkt som jaktkniv och bladets storlek gör att den passar jägaren som föredrar jakt på lite mindre vilt. Rosellis handgjorda finska Mormorskniv är en mindre allround- och friluftskniv som får plats i vilket utrymme som helst — och är därför en mycket populär och lojal följeslagare att ha med sig ute i naturen. Kanske är denna kniv ett komplement till en större jaktkniv när du behöver ta dig an saker med lite mer precision. Med dess korta blad blir den en perfekt flåkniv där du behöver extra noggrannhet.
 


Denna handgjorda finska jaktkniv är en kortare version av vår klassiska Hunting knife – och är extremt populär tack vare den behändiga storleken som gör den enkel att ta med överallt. Passar för större vilt såsom tex vildsvin, älg och större hjortdjur. För jägaren som vill ha en kniv som ger mer kontroll – gör det lätt böjda och korta bladet det enkelt att använda fingret över spetsen när man passar vilt. Bladets profil gör att kniven passar utmärkt för att flå vilt med.
Buköppnare - rundad spets 
Rosellis handgjorda buköppnare med sin rundade spets är en pålitlig favorit bland jägare för att på ett säkert och hygieniskt sätt passa vilt. Fördelen med Rosellis buköppnare i kolstål är att du har en kniv som håller skärpan längre än vanliga rostfria buköppnare.

Vårda din jaktkniv

En jaktkniv ska alltid vara vass, det minskar risken för skador och gör att uppgiften du möter med jaktkniven blir till en bra upplevelse. Vi på Roselli anser att vårda din jaktkniv ska vara lika naturligt som när du vårdar ditt jaktvapen, om inte ännu enklare. Ha i åtanke att alltid vara noga med att hålla din jaktkniv ren så att det inte bildas bakterier på den. Efter varje användning och tvätt bör du inte lämna din jaktkniv blöt. Med lite kärlek får du en jaktkniv som håller en livstid och som för dina jaktminnen vidare i generationer – för visst är det något speciellt att få ärva en jaktkniv som ger dig den där extra jaktlyckan!

Vi på Roselli har noga valt ut slipverktyg för din jaktkniv som är enkla att använda både hemma och ute i fältet. Ta hand om din jaktkniv så den förblir din #oneknifeforlife.

Håll din Roselli i optimalt skick, livet ut – utforska våra produkter för vård, underhåll och reparation här.


Utforska Rosellis utbud av jaktknivar >

 


×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)
×

Välj land

North America

United States (USD)

Don't see your country yet?

Global Webshop (EUR)